zondag 3 mei 2015

Aubergine, aardappels en tomaten

Om je vingers bij af te likken zo lekker vind ik dit recept. Ik had zo snel gegeten dat ik er naar van werd.....wat een gulzigaard haha !
Anyway, weer een recept van Ottolenghi dat zo lekker is!!
En met allemaal ingrediƫnten die je gewoon in de supermarkt haalt. Wederom weer een recept met koriander, je moet er wel van houden.
Dit recept is eigenlijk een salade, maar ik maakte hem zo dat de aardappels en de aubergines nog warm waren omdat ik dat lekkerder vond.

aubergine aardappels en tomaten


Natuurlijk heb ik het recept wel heel iets aangepast want bij het originele recept staan gepocheerde eieren erbij afgebeeld, die liggen op de stapel eten, maar die was ik helemaal vergeten!! Dus heb ik er op het laatst een eitje bij gekookt, maar qua textuur pas het gepocheerde ei er beter bij.

Voor vier tot zes personen heb je nodig:

4 middelgrote tomaten, in blokjes van 1 cm. (400 gr.)
halve kleine rode ui, gesnipperd( 40 gr.)
2 tl. witte wijnazijn
15 gr. peterselie, fijngesneden
1 tl. thaise srirachasaus (of een andere pittige chilisaus)
2 middelgrote aubergines, (600 gr.)
100 ml. olijfolie, om te bakken
ca. 300 ml. zonnebloemolie
600 gr, Charlotte aardappels (of een andere vastkokende soort), geschild, in blokjes van 1 cm
80 gr. tahin
2,5 el. citroensap
1 teen knoflook, fijngehakt
6 eieren, vers gepocheerd
1 tl. sumak (gemalen bessen van de sumakstruik)
1 el. koriander, fijngesneden
zout en zwarte peper

Voor mij is het het handigst als alle ingrediƫnten klaarstaan, dat geeft een beter overzicht.


Laat de tomatenblokjes een half uur uitlekken in een zeef, doe ze dan ik een kom en voeg ui, azijn peterselie, sriracha en een kwart tl. zout toe. Meng het en zet het even opzij.

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een cm dik en grill ze in een contactgrill of op de grillplaat. Snijd ze dan in blokjes, en zet het ook even aan de kant.

Giet de olie in een wok of hapjespan en voeg de aardappelblokjes erbij, en bak ze, elke twee minuten omscheppend aan alle kanten bruin en gaar. Als het te droog wordt kun je nog wat olie toevoegen. Strooi op het laatst het zout en peper toe, en zet het ook even opzij.

Doe de tahin met 60 ml water, 1,5 el citroensap, knoflook en een snuf zout in een kom en roer tot de saus dik vloeibaar van consistentie is.

Dan ga je de eieren pocheren en stapelen.
Onderop komen de aardappels, daar giet je wat tahin over, vervolgens de aubergine en de rest van de tahin en als laatste de tomaten. decoreer het met het gepocheerde ei, de koriander en een snufje sumak.


Een ei pocheren:


Vul en ondiepe pan met zoveel water dat een ei erin onder water blijft. Een los ei wordt in water vrij plat, dus het hoeft niet zo diep.
Voeg el. witte wijnazijn toe en breng het borrelend aan de kook. Breek steeds een ei in een schaaltje en laat het zachtjes in het water glijden. Neem de pan meteen van het vuur en zet hem opzij. Na ongeveer vier minuten moet het ei volmaakt gepocheerd zijn.
Schep dan met een schuimspaan voorzichtig de eieren eruit en ze over het eten. Als ze te vochtig zijn kun je dat met keukenpapier voorzichtig af deppen.



Koriander


Koriander
bron: biologie net


- komt uit de schermbloemenfamilie en heet ook wel coander, ketoembar of wantsenkruid genoemd

- alle delen van de plant zijn eetbaar, en het is een eenjarige plant

- de zaadbolletjes een andere smaak hebben dan de blaadjes, en gemalen heet dat ook wel ketoembar

- korianderzaad is tot op zekere hoogte verwisselbaar met karwijzaad

- korianderzaad heet ook wel duizelzaad

- korianderzaad, karwijzaad en komijn zijn smaakmakers in donkere bieren

- is vanouds gebruikt als medicijn, voor ziekten die te maken hebben met de spijsvertering

- in de bladeren meer anti oxidanten zitten dan de zaden

- door het toevoegen van korianderblad aan gerechte wordt deze langer houdbaar vanwege de anti oxidant werking

- zit vol vitaminen

- bevat veel mineralen waaronder veel ijzer, wat goed is tegen bloedarmoede

- er zit linolzuur en cineolzuur inkoriander, dez stoffen hebben een genezend effect op reuma en artritis

- is goed voor de spijsvertering door de citronellol dat in koriander zit. Citronellol is antibacterieel, verfrist de mond en gaat zweertjes zoals aften tegen.