zondag 7 december 2014

Donuts!

Mijn dochter houdt van donuts, maar koopt ze niet omdat ze te duur zijn! Dus toen dacht ik dat er daar wel wat mee konden doen!
Het ging eigenlijk totaal anders dan dat ik verwachtte hoe het zou moeten gaan, dus ik was aangenaam verrast. Ze zijn wat bruiner en knapperiger geworden dan dat ik het ken maar ze zijn wel gelukt in ieder geval!




2 zakjes gedroogde gist (a 7 gram)
60 ml warm water (45 graden)
350 ml lauwe melk
100 gr suiker
1 tl zout
2 eieren
150 gr boter (in twee gedeelten)
650 gram bloem
250 gr poedersuiker
1,5 tl vanille extract
60 ml heet water (of zoveel als nodig)
1 liter plantaardige olie om te frituren

Donuts!

Strooi de gist in het warme water en laat het 5 minuten staan totdat het gaat schuimen.
Doe het gistmengsel, melk, suiker, zout, eieren, 75 gr boter en de helft van de bloem in een grote kom en roer met een mixer of houten lepel 2 minuten door.
Klop de resterende bloem er beetje bij beetje door totdat het deeg niet meer plakt aan de kom. 
Kneed het deeg in 5 minuten tot een glad en elastisch deeg. 
Leg het deeg in een ingevette kom en dek af. 
Zet het op een warme plaats en laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Het deeg is klaar als het een beetje terug veert wanneer je het indrukt.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het voorzichtig uit tot een plak met een dikte van 1 cm. 
Prik er met een rond vormpje donuts uit en laat ze wederom rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. Dek ze lichtjes af met een doek. 


Donuts!

Smelt de resterende boter in een steelpannetje op middelmatig vuur. Roer de poedersuiker en vanille-extract erdoor tot een glad mengsel. Zet het vuur uit en roer lepel voor lepel het hete water erdoor totdat de glazuur dun maar niet waterig is. Zet weg.
Of neem normaal glazuur: poedersuiker, etenskleurstof en water.
 
Verwarm in een frituur of zware pan de olie tot 175 graden Celsius. Laat de donuts in de hete olie glijden met behulp van een brede spatel. 
Keer de donuts om als ze boven komen drijven. 
Frituur de donuts aan beide kanten lichtbruin. 
Haal ze uit de olie en laat ze op een rooster uitlekken.

Doop de donuts in de glazuur als ze nog warm zijn en leg ze op een rooster zodat het teveel aan glazuur eraf kan lopen. 
Leg een bakplaat onder het rek zodat zodat je het afgedropen glazuur kunt opvangen en minder hoeft schoon te maken.