zondag 9 maart 2014

Mince pie.

Mince pie klinkt een beetje als een gehakt taartje, maar de schijn bedriegt!
Mince is eigenlijk een mengsel van fruit en specerijen dat een tijdje moet staan, het wordt in Engeland wel veel voor kerst gemaakt!!



Huisgemaakte mince.

1 sinaasappel
125 gram bruine basterd
125 ml bruine rum
125 gram grote rozijnen
125 gram sultanarozijnen
125 gram krenten
1 appel
65 gram boter
30 gram ge-confijte citroenschillen
Halve theelepel kaneelpoeder
1 mespuntje nootmuskaat
1 mespuntje piment

Rasp de sinaasappel.
Verwarm de rum met de geraspte sinaasappelschil en los de bruine basterdsuiker erin op.
Hak de rozijnen, sultanarozijnen en krenten fijn.
Schil en snijd de appels in kleine blokjes net zo groot als de krenten.
Meng de appels, rozijnen krenten met boter, citroenschil en kaneelpoeder, nootmuskaat en piment.
Schenk de bruine rum erover en spatel goed door.
Schep het mince mengsel daarna in een steriele droge pot en wacht circa een maand voor gebruik.


Voor het deeg

140 gram koude boter
225 gram bloem
50 gram amandelpoeder
50 gram suiker
1 eidooier
2 eetlepels koud water


Extra nodig

Wegkopte
Cupcaketray/ muffintray
Boter om in te vetten
Eidooier met een scheutje roomom te bestrijken
Poedersuiker om te bestuiven
Steker van 10 cm doorsnede
Ster steker


Deeg maken


Snijd de dokter on blokjes.
Wrijf de boter, bloem amandelpoeder en suiker tot een kruimelig deeg.
Voeg de eidooier en het water toe en kneed tot een egaal deeg.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het ca. dertig minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 C .
Vet de cupcaketray in.
Rol het deeg uit tot een dunne plak en steek er 12 cirkels uit.
Kneed het overige deeg bij elkaar en rol het opnieuw uit.
Steek er stervormen uit.
Druk de deeg cirkelsvoorzichtig in de cupcaketray.
Vul het deeg met het mincemengsel en dek de taartjes af met de deeg ster, druk daarbij de randjes goed aan.
Bestrijk de bovenkant met het eidooier-roommengsel.
Bak de pies in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Je kunt het voor serveren met poedersuiker, wij deden dat niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten