zondag 2 februari 2014

Hazelnoottaart van chocolade ganache


Mijn moeder kwam op visite en naast mijn vader nam ze ook een taart mee om te proeven!!
Nou dat laten we ons geen twee keer zeggen hé? Wat en heerlijke goed vullende en naar mijn idee machtige taart! In de bodem zit niet zo heel veel suiker en de karamel is gemaakt van gecondenseerde melk!
Nou daar heb ik ook nog een blikje van in de kast staan waar ik nog wat mee wil doen, en dit is een goed voorbeeld vindt ik!
Tip alvast voor het maken van deze taart is om de karamel beginnen te maken, want die moet 2 uur opstaan, maar het kan ook de dag ervoor al!

hazelnoottaart
Wat heb je nodig?

Voor het deeg:
1 citroen
160 gram witte basterdsuiker
250 gram boter
320 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
mespuntje zout

Karamelvulling:

1 blikje gecondenseerde melk
100 ml room
5 eidooiers


chocolade ganache:

200 ml room
300 gram pure chocolade
8 eetlepels hazelnootpasta
2 eetlepels boter


Garnering:
4 eetlepels hazelnoten in stukjes

Extra nodig:
boter om in te vetten
bakpapier
spuitzak met kartelmond
taartvorm met losse bodem van 18 cm doorsnede


Bereiding deeg
Rasp de citroen en kneed het citroenrasp met de witte basterdsuiker, boter, bloem, bakpoeder en zout tot en deeg. Leg het deeg in folie verpakt in de koelkast voor ongeveer 30 minuten.

Vet de taartvorm in en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm dik, bekleed dan de taartvorm ermee, en prik gaatjes in de bodem.

Karamelvulling


Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de gecondenseerde melk nog in het blikje circa 2 á drie uur in ruim water. Het blikje moet dus onder water staan.
Lat het blikje vervolgens afkoelen.
Meng de karamel met de room en de dooiers.
Giet de vulling in de taartvorm en bak de bodem in ca. 30 minuten gaar. Zet de bodem daarna ongeveer een half uur in de vriezer om af te koelen.



Chocolade ganache


Breng de room aan de kook, los de chocolade erin op en roer de hazelnootpasta en de boter erdoor.
Laat de ganache iets afkoelen en schep het dan in een spuitzak en spuit als een spiraal over de bodem.

Garnering

Rooster de hazelnoten door ze even 12 minuten in de oven te bakken, of tot ze goudbruin zijn.
Noten worden veel lekkerder als je ze even roostert, ik doe dat ook met pijnboompitjes en walnoten.
Als de hazelnoten zijn afgekoeld hak je ze grof en verdeel je ze over de taart.
.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten