vrijdag 25 oktober 2013

Kaasfondue

Toen het weer even wat minder mooi werd en ik het idee kreeg dat de herfst er aan kwam, kreeg ik ineens enorm zin in kaas fondue! Het was dat of stamppot...maar omdat de meiden hier waren hebben we dat toch gevierd met de fondue.




We hebben allerlei lekkers op tafel gezet, wat we van te voren hebben klaargemaakt.


kaasfondue 
 Een bordje met allemaal lekkers om te dopen. Omelet reepjes aan een stokje en een sesam soepstengel omwonden met Coburger ham.
Witlof bootjes die je erdoorheen haalt en champignons, voorgekookte asperges die je aan je fondue vork prikt. 
Lekkere tomaatjes om er fris bij te eten of paprika reepjes.


kaasfondue
En een stokbroodje erbij maakt het helemaal lekker natuurlijk.


groene asperges

Wat heb je nodig aan kaas voor 4 personen?

-1 teentje knoflook gehalveerd
-250 ml droge witte wijn
-300 gram Gruyêre geraspt
-300 gram Emmentaler, geraspt
-1,5 eetlepel maïzena vermengd met 4 eetl. Kirsch
-snufje versgeraspte nootmuskaat en peper

Smeer een pan in met het halve teentje knoflook, en gooi de knoflook dan weg. Giet al roerend de wijn in de pan en breng het op middelhoog vuur tegen de kook aan.
Draai het vuur laag en voeg al roerend geleidelijk aan de kaas toe. Roer tot de kaas net gesmolten is, de kaas moet langzaam smelten omdat hij anders draderig een taai wordt.
Voeg het maïzena papje toe en de peper en nootmuskaat, laat het nog 2 minuten stoven. De fondue mag niet aan de kook komen.
De fondue moet nu dik genoeg zijn om aan het brood te blijven hangen.
Giet het over in de fondue pan en serveer direct.