zondag 22 september 2013

Sambal Badjak maken.






De meiden hadden een volkstuintje van de gemeente en daar hebben ze van een klein struikje ontzettend veel pepers geoogst! Wat gaan we daarmee doen, want doorgaans vinden ze dat te heet.

Sambal Badjak is gebakken sambal en niet zo heet, het is de mildste vorm onder de sambal.

 
Sambal Badjak

Sambal Badjak


Ingrediƫnten

8 flinke sjalotten
3 eetlepels olie
250 gram rijpe pepers
8 tenen knoflook
Een stukje trassi van 1,5 x 1,5 centimeter
1 schijf goela djawa
Sap van een citroen
4 eetlepels ketjap manis


Dochter showt trots haar nieuwe schort!


Bereiding

1. Maak de sjalotten schoon en maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine.
2. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes op laag vuur maar laat ze niet bruin worden.
3. Snijd de stengel aanzet van de pepers, maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine en doe ze bij de sjalotjes in de pan.
4. Maak de knoflook, pers ze uit en doe in de pan.
5. Hak de trassi en Goela Djawa fijn en doe in de pan.
6. Knijp het sap uit de citroen boven de pan en voeg de ketjap Manis toe.
7. Laat de sambal pruttelen tot ze droog is en doe over in uitgekookte glazen potjes. Let op, deksels ook uitkoken.