woensdag 4 september 2013

Frambozen/raspberry cupcakes



125 gram boter
125 witte basterdsuiker plus 2 eetlepels extra voor de frambozen
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
125 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
3 eetlepels volle melk
2 doosjes frambozen (van 125 gram ieder)
halve citroen uitgeperst


Materialen:


papieren cupcake vormpjes
beslagkom
mixer



Bereiden:

Verwarm de over voor op 200 *C. 

Mix de boter met de 125 gr basterdsuiker en de vanillesuiker wit en luchtig. 
Voeg de eieren toe en mix tot een gladde massa. 
Spatel het bakmeel erdoor en voeg de melk toe. 
Houd 12 frambozen achter voor decoratie en schep de rest van de frambozen door het mengsel. 
Verdeel het beslag over de vormpjes en zet ze op een bakplaat in het midden van de oven.
Bak de cupcakes in 15 minuten goudbruin en gaar. 
Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. 
Roer in een kom poedersuiker met citroensap tot een glazuur, als het te dik is voeg dan nog een eetlepel water toe. 
Is het te dun voeg dan nog wat poedersuiker toe. 
 Roer de achtergehouden frambozen door de 2 eetlepels basterdsuiker. Bestrijk de cakejes met het glazuur en versier ze met de gesuikerde frambozen.




Of je maakt er een botercrême op zoals afgebeeld op de eerste foto.

Botercrême:

Hoeveelheid 1 portie 2 porties 3 porties 4 porties
Zachte roomboter 75 gram 150 gram 250 gram 300 gram
Poedersuiker* 125 gram 250 gram 375 gram 500 gram
Heet water 1 theel. 2 theel. 3 theel. 4 theel.


1. Klop met een mixer de boter met een beetje poedersuiker glad in een kom.
2. Klop geleidelijk de rest van de poedersuiker en het hete water erdoor tot het mengsel lichtgeel en romig is.
3. Lang genoeg blijven doorkloppen, bij drie porties wel 5 à 10 minuten.



Tips:
-Je kan de cupcakes 2 dagen van te voren maken en in een luchtdichte trommel bewaren.
-met een paar druppels bietensap wordt het glazuur roze, alsook de botercrême.